2024-04-23

Bažnyčia, tikėjimas, religija

2017 metų rugpjūčio-gruodžio mėnesiais Klaipėdos vokiečių bendrija, pažymėdama Reformacijos 500-ąsias metines, vykdė projektą “Bažnyčia, tikėjimas, religija”. Projekto tikslas buvo fiksuoti senųjų krašto gyventojų – memelenderių, kurių dauguma evangelikai liuteronai, prisiminimus apie tai, ką jiems vaikystėje reiškė tikėjimas ir bažnyčia. Kokias šventes jie švęsdavo, kaip švęsdavo, kokias tradicijas pamena, kaip jie pergyveno pokarį, tuomet vykusį bažnyčių naikinimą ir pan. Rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais kalbinome 11 respondentų, gyvenančių Klaipėdoje, Agluonėnuose, Priekulėje, Poškuose, Kuodžiuose, Klišiuose, Svencelėje.

Siekdami daugiau sužinoti apie tolėliau nuo Klaipėdos gyvenančių memelenderių nūdieną lankėmės Drevernos kultūros namuose ir kalbinome jų darbuotoją Virginiją Asnauskienę, išmokusią senąją šišioniškių tarmę.

Kadangi kiekvienoje kultūroje ir religijoje svarbūs laidojimo papročiai, tad aplankėme ir nemažai kapinių: Kisinių, Vanagų, Elniškės, Drevernos, Svencelės, Šimkų-Trakių

Taip pat pabuvojome šiose evangelikų liuteronų bažnyčiose: Vanagų, Priekulės, Kretingos, Klaipėdos, Būtingės, Palangos, Plikių.

 

Esame dėkingi kunigams, mielai pasikalbėjusiais su mumis ir atsakiusiems į mus dominančius klausimus, papasakojusiems apie savo parapijas bei bažnyčias. Tai:

  • Kunigas Reinholdas Moras – Klaipėdos parapija,
  • Kunigas Liudvikas Fetingis – Plikių parapija,
  • Kunigas Darius Petkūnas – Priekulės, Kretingos, Palangos parapijos,
  • Kunigas Remigijus Šemeklis – Šilutė ir Vanagų parapijos

 

Ypatingai dėkojame memelenderiams, sutikusiems pasidalinti savo prisiminimais:

Erikai Juknevičienei Konrad, Kristai Aleksejūnienei Tissat, Erikai Zeigienei, Ernai Kuzovienei, Mariai Skrabs, Helmarui Meiszus, Mariannei Mažutienei, Willy Naujoks, Irene Godow Pflug, Annai Gelszus, Margaritai Petrauskienei.

Projektą numatėme tęsti ir 2018 metais.

Pokalbius įrašėme, o suderinę jų tekstus su respondentais, skelbsime elektroninėje erdvėje. Projektas buvo pristatytas 2017 metų gruodžio 9 dieną per Klaipėdos vokiečių bendrijos Advento šventę. Tą dieną pasirinkome neatsitiktinai, mat tai pagrindinė ir populiariausia bendrijos šventė, į kurią susirenka daugiausiai bendrijos narių. Klaipėdos evangelikų liuteronų parapijos solistė Inga Pakalniškienė giedojo giesmes, žodį tarė kunigas Moras, buvo cituojami labiausiai jaudinančios ištraukos iš respondentų pasisakymų. Gaila, kad dėl sveikatos, blogų oro sąlygų ar asmeninių priežasčių negalėjo pristatyme dalyvauti visi projekto dalyviai. Tačiau po mėnesio, 2018 metų sausio 9 dieną kartu su bendrijos garbės pirmininke Magdalena Piklaps mes juos vėl aplankėme jų namuose, pasveikinome, įteikdami iš Vokietijos gautas kalėdines dovanas, atsiųstas norint pradžiuginti Klaipėdos krašte likusius kraštiečius.

Projektą parėmė Vokietijos Federacinės Respublikos ambasada Vilniuje.

 

Kunigas Reinholdas Moras:
Laiko tarpsniai viską pakeitė, sunaikino, sugriovė. Bet negalima visko sunaikinti. Ir vienas iš gražiausių mūsų bažnyčios lobių yra giesmė. Aš kadangi augau liuteroniškoj šeimoj, tai nuo mažens mūsų mamos buvo giedamos giesmės, bet labiausiai tas giesmes giedodavo mano močiutė, kuri giedodavo bet kuriuo laiku. Ne tik sekmadienį, ne tik šeštadienio vakarą. Kiekvieną dieną, kai ji tik turėdavo laiko. Akla, bet mintinai išmokusi visą giesmyną jinai giedojo, nes evangelikai gieda ne tik per krikštynas, laidotuves, bet ir kita proga. Kad ir verpdami siūlus ar dirbdami kokius nors kitus darbus.