2024-04-18

Šv. Martyno dienos eisena

Lapkričio 11 dieną Klaipėdos vokiečių bendrija tradiciškai organizavo šv. Martyno šviečiančių žibintų eiseną. Į Atgimimo aikštę susirinko daugiau nei 200 žmonių. Uždegus didįjį Martyno žibintą, eisena pajudėjo į Šv. Jono bažnyčios vietą. Ten sukrovėme simbolinį „žibintų laužą”. Evangelikų liuteronų kunigas R. Moras pasitiko mus prie liuteronų bažnyčios ir pakvietė vidun. Simono Dacho progimnazijos teatro klasės mokiniai parodė eisenos dalyviams legendos apie šv. Martyną improvizaciją (teatro mokytojas – Karolis Makauskas), giesmes giedojo liuteronų bažnyčios choro merginos, vadovaujamos Ingos Pakalniškienės, vokiškas daineles apie Martyną dainavo lopšelių-darželių „Bitutė” ir „Varpelis” ugdytiniai, dovanėles gavo varduvininkai – Martynai ir Martynos, Martinai ir Martinos.

Po to lauke buvo galima pažaisti linksmus, Simono Dacho progimnazijos mokinių paruoštus žaidimus: „perkirsti” Martyno apsiaustą, „sugauti” žąsį ir kt. Džiaugiamės, kad nelijo, bet oras buvo atšiaurokas, tad šventės dalyvius šildė Maltos ordino Klaipėdos jaunimo grupės ir Klaipėdos Liūtų klubo paruošta arbata ir kisielius, saldumynais vaišino Klaipėdos vokiečių bendrija.

Šv. Martyno eisena – tai dalis Klaipėdos vokiečių bednrijos vykdomo projekto „Linksma ir įdomu ir tamsiuoju metų laiku”, kurį remia Vokietijos Vidaus reikalų ministerija