2024-03-29

Vokiečių kultūros dienos 2019 – Kūrybinės dirbtuvės mokiniams

Klaipėdos bauhauzas

Kovo 22-24 dienomis Simono Dacho namuose vienuolika  9-12 klasių vokiečių kalbos besimokančių mokinių  iš Vilniaus, Šiaulių, Priekulės, Klaipėdos dalyvavo kūrybinėse dirbtuvės. Dirbtuvių tikslas – sukurti maršrutą Klaipėdoje, apjungiant mieste esančius bauhauzo architektūros objektus.  Dirbtuvės buvo skirtos bauhauzo 100 metų jubiliejui  ir surengtos remiant Vilniaus Goethe‘s institutui.  Dirbtuvėms vadovavo Klaipėdos valstybinės kolegijos Turizmo ir rekreacijos katedros lektorė Laurencija Budrytė-Ausiejienė.
 Penktadienį  darbas prasidėjo teoriniu įvadu: dalyviai buvo supažindinti su maršrutų kūrimo metodika ir maršrutų pavyzdžiais. Vakare visi dalyvavo orientaciniame žaidime Klaipėdos senamiestyje. Ypač tuo džiaugėsi neklaipėdiečiai  dirbtuvių dalyviai.

Antroji diena buvo labai intensyvi, ji prasidėjo Architektūros istorijos ir paveldo tyrimų centro vadovo  dr. Vaido Petrulio paskaita apie modernizmo architektūros, kuriai priklauso ir bauhauzas, atsiradimo sąlygas, vystymosi tendencijas, modernizmo architektūros pavyzdžius Lietuvoje.  Kadangi paskaita „Bauhauzas – nuo ištakų iki pavyzdžių Klaipėdoje“ buvo vieša, tai labai džiaugiamės, kad ankstų šeštadienio rytą į Simono Dacho  namų renginių salę susirinko virš 50 šia architektūra besidominčių klaipėdiečių.

Po paskaitos  dirbtuvių dalyviai vaikščiojo po miestą, ieškojo  bauhauzo pastatų, gilinosi į jų architektūrines subtilybes, lygino juos, fotografavo. Po pietų prasidėjo informacijos apie objektus paieška, jų atranka maršrutui.

Sekmadienį  visi dalyviai pristatė po vieną ar du objektus bei linksmai rinko pavadinimą būsimam maršrutui. Po daugybės puikių pasiūlymų ir balsavimo paaiškėjo pavadinimas – nugalėtojas. „Bauhauzinam  Klaipėdą“ – taip vadinsis mokinių sukurtas maršrutas apie Klaipėdos modernizmo architektūrą, kuris bus patalpintas Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešosios bibliotekos tinklapyje „Krašto paveldo gide“.